Yatak Odası Nem Oranı Kaç Olmalı

Yatak odası günün yorgunluğunun atıldığı ferah ve rahat mekanlardan oluşur. Biz de yazımızda yatak odası nem oranı kaç olmalı bu konuyu ele alacağız.

Yatak odası nem oranı kaç olmalı pek çok kimse bu konuyu merak eder. Rahat bir uyku için yatak odasının sıcaklığı ve nem oranı oldukça önemlidir. Bu yüzden özellikle kışın bu konuya dikkat edilmelidir. Ayrıca nem oranlarının az yada çok olmamasına dikkat ederek ferah ve rahat mekanlara yaratmak mümkündür. O zaman yazımızda yatak odası nem oranı kaç olmalı bu başlığı ele alalım. Bundan önce yatak odası sıcaklık derecesi kaç olmalı bundan bahsedelim.

Yatak Odası Sıcaklık Derecesi

Yatak odası sıcaklık değerlerinin yerinde olması sağlıklı bir uyku için önemlidir. Uyku sürecinde vücut sıcaklığını düşürdüğü için ekstra bir sıcaklık olmaması yararlıdır. Özellikle kışın çok fazla açılan kombi dereceleri bu yönden gereksizdir. 18-19 derecelerde sıcaklık yatak odasında yeterli bir ısıdır. Çok soğuk olmayan fakat serin yerler uyku için yeterlidir.

Oda Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?

Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte büyük bir önem taşıyan oda sıcaklıkları kullanılan alanlara göre değişir. Oda sıcaklığı odaya yerleştirilecek bir termometre aracılığıyla ölçülebileceği gibi akıllı telefonlara indirilebilecek buna yönelik uygulamalar yoluyla da ölçülebilir. Oda sıcaklığının çok yüksek yada düşük olması sağlığa zararlı etkiler yapacağı için bu konu dikkate alınmalıdır.

Oda Sıcaklığı Nasıl Artırılır?

Oda sıcaklığı kombi derecelerinde değişiklik yapmaya gerek kalmadan basit yöntemlerle artırılabilir. Özellikle kış mevsiminde yüksek faturaların söz konusu olduğu düşünülürse bu yol tercih edilebilir. Kullanılan odanın perdeleri kışın güneşli günlerde çekilerek gün ışığının içeri girmesi sağlanır. Bu yolla doğa şartlarından yararlanmış olunur.

Oda Sıcaklığı Nasıl Azaltılır?

Oda sıcaklığı yukarıda bahsettiğimiz durumun tam tersi uygulanarak azaltılması mümkündür. Özellikle yazın sıcak havalarda kalın güneşlik perdeler çekilerek gün ışığının eve girmesi engellenebilir. Bunun yanı sıra bu perdelerin koyu renk olması daha etkili sonuçlar verecektir.

Yatak Odası Nem Oranı

Oda sıcaklıkları kadar nem oranı da sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden en çok sorulan sorulardan biri havada nem oranı kaç olmalı? Genel olarak oda nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen sayılardan olmalıdır. Yüzde 40’ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.

Odadaki Nem Oranı Nasıl Yükseltilir?

Nem oranı sağlık açısından önemli olduğu için bu konuda önlemler almak gerekir. Birçok kişinin merak ettiği odadaki nem oranı nasıl yükseltilir? Sorusunun cevabı oldukça basit yöntemlerden oluşur. Özellikle kışın sıcaklıkların düşmesiyle birlikte pencerelerin açılmaması ve kombi kullanımı ortamdaki nem miktarını azaltır. Bunun için peteklere üstüne su kabı yada ıslak bez konulmalıdır.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın